צוואה בחיים – להקדים תרופה…
טבע האדם הוא לדאוג לקרוביו ולאוהביו, בחייו ובעיקר לאחר לכתו. על כן, רבים נוהגים לוודא כי ביצעו כתיבת צוואה לפני לכתם, אשר הינה מסמך משפטי בו אדם מורה מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. עם זאת, רוב האנשים אינם חושבים כלל מה הם מעוניינים שייעשה במידה וחלילה יחלו במחלה סופנית או יסבלו מכאב קשה אשר אינו ניתן לריפוי – האם ברצונם שישתמשו במכונות על מנת להאריך את חייהם באופן מלאכותי, אשר אינן צפויות להציל את חיי האדם, אלא נועדו לאפשר לטבע לעשות את שלו?
במידה ואדם איננו מעוניין שיאריכו את חייו במקרים המנויים לעיל, עליו לדאוג מראש שתעשה כתיבת צוואה, הקרויה צוואה בחיים, בה הוא מצהיר שאין להעניק לו טיפול רפואי מאריך חיים ואין למצבו מרפא.
משרד עו" דרור גלמן – כתיבה ועריכה צוואה בחיים
משרד עו"ד דרור גלמן מומחה בתחום עריכת צוואות ומעניק סיוע בעריכת צוואה בחיים. המודעות לעריכת צוואה בחיים גדלה מאוד בשנים האחרונות ואנו ממליצים לכם ליצור איתנו קשר בהקדם על מנת לקבל הסבר מפורט וייעוץ מקצועי בנושא חשוב זה. כדאי שהאחריות לרצונותיכם ולחייכם תהיה בידכם.
לייעוץ, התקשרו כעת לטלפון 03-5222129 ופנייתכם תענה באדיבות, מקצועיות ודיסקרטיות מלאה.
משרדנו מכבד ומעניק שירות בהתאם לעדכון התעריף המינימלי מטעם לשכת עורכי הדין.
עדכון זה מופיע באתר תחת "יעוץ משפטי" ותוכלו למצוא אותו גם באינטרנט בחיפוש מהיר.
עיגון הזכות למות בכבוד בחקיקה
בשנת 2000 הוקמה ועדה ציבורית לשם בחינת הסוגיה, ביוזמת שר הבריאות דאז, שלמה בינזרי. לאחר בחינת מסקנות הועדה, הכנסת אישרה בשנת 2005 את חוק החולה הנוטה למות, התשס"ו-2005, והחוק נכנס לתוקף בסוף שנת 2006.
חוק החולה הנוטה למות קובע, כי לאדם יש זכות לסרב לקבל טיפול רפואי במידה והוא מוגדר כחולה במצב סופני. החוק קובע מהם התנאים בהם לאדם יש זכות לסרב או להסכים לטיפול רפואי, הכולל חיבור למכונות מאריכות חיים. הזכות לסרב לטיפול רפואי במצבים לעיל ניתנת לאדם רק במידה והוא חתם על טופס אשר נקרא "צוואה בחיים" או "הוראות רפואיות מקדימות".
כמו כן, קיימת אפשרות נוספת למניעת טיפול רפואי מאריך חיים במידה ואדם אינו מעוניין בו, והיא למנות מיופה כוח שיקבל עבור החולה הנוטה למות את ההחלטות הרפואיות. ייפוי הכוח יהיה בתוקף רק כאשר החולה הנוטה למות אינו מסוגל עוד להביע את דעתו.
צוואה בחיים – איך עושים את זה?
צוואה בחיים הנה מסמך במסגרתו אדם מבקש שלא יעניקו לו טיפול מאריך חיים ולא יחברו אותו למכונות מאריכות חיים, במקרה של מחלה סופנית או סבל קשה ומתמשך אשר אינו ניתן לריפוי. בכדי שמסמך צוואה בחיים, יהיה בעל תוקף משפטי, ישנן מספר דרישות טכניות שעל המסמך לעמוד בהן. באתר משרד הבריאות ישנן הנחיות לעריכת צוואה בחיים אולם באלו חסרה הליווי המשפטי והניסיון הנדרש על מנת לגעת ולייעץ על הנושאים הנדרשים בצוואה זו.
כמה נקודות בקשר לנושא צוואה בחייפה
- על הצהרה להיעשות מתוך רצון חופשי ועצמאי ולא מתוך לחץ כלשהו – לחץ משפחתי, לחץ נפשי, לחץ כלכלי וכיוצא בזה.
- על האדם להיות בריא, צלול בדעתו ומודע לתוצאות העולות מחתימה על צוואה בחיים (הוראה זו מבטיחה שהבקשה אינה נובעת מגחמה רגעית, או מכל שיקול זר אחר אשר אינו ראוי).
- על טופס הבקשה יש לחתום במעמד שני עדים, בגירים, שאינם בני משפחה.
- בדומה לצוואה רגילה שלאחר המוות, את ההוראות של צוואה בחיים ניתן לשנות או לבטל בכל עת.
- מומלץ לחדש את ההוראות אחת לכמה שנים, כדי שרצונו המפורש של האדם, כפי שבא לידי ביטוי באקט כתיבת צוואה, לא יוטל בספק.
- מומלץ לגבות את ההוראות בקלטת וידאו בה יצולם האדם כשהוא קורא את ההוראות בקול. דבר זה עשוי לעזור בהוכחת נחישות הדעת והמצב המנטאלי של האדם כפי שהייתה בעת כתיבת צוואה.
- מומלץ לצרף אישור של רופא מיום חתימת הוראותיה של צוואה בחיים, בו הרופא המעיד על צלילות דעתו של האדם.
יותר ויותר אנשים עושים כיום שימוש בכלי המשפטי של כתיבת צוואה בחיים, ופונים לבית המשפט על מנת שהמסמך יכובד ויקוים. בית המשפט בוחן כל מקרה לגופו, ומוטלת עליו אחריות מוסרית כבדה במתן ההחלטה לכיבוד צוואה בחיים