- חלקו של בן הזוג בירושה
- הסכם בין יורשים
- ניהול עיזבון
- מזונות מן העיזבון
- יורש אחר יורש
- גישור בירושה
- הרשם לענייני ירושה
- חובות העיזבון
- דיני ירושה בהקשר ידועים בציבור
- יורש במקום יורש
- שניים שמתו כאחד
- יורשים על פי דין
- חובות של נפטר
- הסתלקות מירושה
- משיכת כספים מחשבון נפטר
- תכנון ירושה
- ירושה או מתנה בחיים
- התיישנות ירושה
- ירושה לקטין
- כספי ירושה בגירושין
- דיני ירושה למאומצים
- הסכם חלוקת עיזבון
דיני ירושה בהקשר ידועים בציבור
אחת ההתמחויות העיקריות של משרד עורך דין דרור גלמן היא בתחום הירושה. תחום זה נחשב לאחד המורכבים בעולם דיני המשפחה, וכולל בתוכו סוגיות רבות המצריכות ליווי משפטי. כזו בדיוק היא הסוגיה של דיני ירושה בהקשר של ידועים בציבור. עם זאת, בעזרת הסיוע של המשרד שלנו, התמונה הופכת לפשוטה הרבה יותר.
ליעוץ, התקשרו כעת לטלפון 03-5222129 ופנייתכם תענה באדיבות, מקצועיות ודיסקרטיות מלאה.
ידועים בציבור, ירושה ומה שביניהם
בשנים האחרונות, גדל מספר הזוגות אשר אינם מתחתנים, מסיבה זו או אחרת, אך חיים בצורה משותפת המגדירה אותם כ"ידועים בציבור" . סעיף 55 בחוק הירושה (1965) מגדיר את נושא הירושה ביחס לידועים בציבור. כאן, יש כלל מרכזי אחד: כאשר בני הזוג חיים יחדיו חיי משפחה באותו בית, ושאחד מהם לא נישא לאחר, מעמדם דומה לזה של זוגות נשואים לכל דבר ועניין.
נשמע פשוט? ממש לא. חשוב להבין שבמקרה הזה, הצוואה חייבת להיות חד משמעית, ולא מעורפלת בשום סעיף. הפסיקה בישראל נוטה להחמיר ביחס לבני זוג המוגדרים כידועים בציבור, והגדרה "בעייתית" עלולה להעביר את המשחק לתוך השדה המשפטי. כתוצאה, הליך קבלת כספי הירושה הולך ומתסבך, לעיתים עד לפרק זמן של שנים.
ואגב, כמובן שלא תמיד יש צוואה כתובה. במצב כזה, מנסה להסיק בית המשפט האם המנוח, במידה והיה רושם צוואה, אכן היה מוריש את הרכוש לבן זוגו. כאן, האחרון צריך להוכיח כי אכן היו ביניהם יחסים של כבוד, אמון ושותפות מלאה, וגם משימה זו אינה פשוטה כלל וכלל.
זוגות רבים חיים משותפים מבלי להיות נשואים, ועומדים בהגדרת הידועים בציבור. להגדרה זו ישנה חשיבות מרובה במגוון רחב של תחומים, החל במקרי פרידה כגון מזונות וחלוקת רכוש, ועד לפטירה, ירושה וצוואות. אכן, ידועים בציבור זכאים לרשת את בן זוגם שנפטר לפי חוק הירושות, וזאת בהתאם להוכחת מספר תנאים נדרשים.
קושי נוסף: הגדרת פרק הזמן
בניגוד לנישואין כדת משה וישראל, במקרה של ידועים בציבור לא תמיד קל להצביע מתי בדיוק התחילו אותם חיים משותפים. גם הדין המשפטי הנוגע לאלה אינו קבוע: במקרים רבים, יידרש פרק זמן של כשלוש שנים, בהם מילאו בני הזוג את כל התנאים אשר תוארו מעלה.
מצד שני, ישנם תקדימים משפטיים המעידים גם על פרק זמן קצר הרבה יותר. מעל הכול, זוהי שאלה הנוגעת לנסיבות שמרכיבות מקרה ספציפי, ולמשתנים אשר מרכיבים את המשוואה הנתונה. וכאן בדיוק ניתן להבין מדוע רצוי שלא לצאת להליך הזה לבד.
חשיבות הזכאות לירושה
על פי חוק הירושה, במידה והנפטר לא הותיר אחריו צוואה, זכאי בן זוגו הנשוי לחלקים משמעותיים בעיזבונו. לדוגמא, במידה ולנפטר לא היו ילדים הרי שבן זוגו זכאי לרשת שני שלישים מהעיזבון, וכן את כל המיטלטלין ואת הרכב, כשהשאר מחולק בין אחיו. במידה שלנפטר היו ילדים הרי שבן הזוג זכאי לרשת מחצית מהעיזבון וכן את כל המיטלטלין והרכב, כשהשאר מחולק לילדיו. מדובר בנכסים וחסכונות העשויים להגיע לסכומים גבוהים מאוד, וכאמור על פי חוק הירושה עשויים להיות זכאים להם גם ידועים בציבור העומדים בתנאים. יש להבין כי לעיתים קרובות עשויות להתעורר מחלוקות מהותיות וקשות בין ילדי המנוח ובין הידוע בציבור שאינו אביהם או אימם, ושהם אינם רואים הצדקה בהעברת העיזבון אליו. כאן טמונה חשיבותה של זכאות לירושה המעוגנת בחוק, המאפשרת לידוע בציבור ליהנות מהזכויות כמו היה נשוי לנפטר.
קביעות ותנאים בחוק הירושה
על פי סעיף 55 לחוק הירושה, זכאי אדם לרשת את בן זוגו כאילו היה נשוי לו, במידה שבעת הפטירה לא היה הנפטר נשוי לאדם אחר, ובמידה שהשניים ניהלו משק בית משותף וחיי משפחה. עוד נקבע כי אישה העומדת בתנאים אלו תהיה זכאית לקבל מזונות מהעיזבון, וכן שתהיה זכאית לקבל תגמולים המגיעים לאלמנות מטעם הביטוח הלאומי. בנוסף, אם היו לבני הזוג ילדים משותפים, הרי שהם זכאים לרשת אותם על פי חוק גם אם לא היו נשואים ובמידה שעמדו בתנאים.
בחינת והוכחת התנאים
במקרה שנושא הירושה מגיע לפתחו של בית המשפט, ייבחן כל מקרה לגופו ובהתאם לפרשנויות ותפיסות שונות הנוגעות למשק בית משותף ולחיי משפחה. לדוגמא, על בן הזוג הנותר להראות כי התקיימה מערכת יחסים שהתבססה על אמון, אהבה וכבוד, ושהחיים יחדיו אכן היו משותפים על פי תפיסתו האישית והסבירה. בנוסף, בחוק הירושה מוגדרת תקופת נישואין של לפחות 3 שנים לקבלת זכאות מלאה על דירהבעיזבון, ומכאן שעל הידוע בציבור להוכיח תקופה זו של חיים משותפים. ואולם, מאחר שהמקרים נבחנים באופן פרטני, והנטייה היא להעניק לבני זוג נותרים זכויות וסעדים, עשוי בית המשפט להחליט על מתן זכאות גם בתקופות קצרות יותר. על כן, במקרים אלו קיימת חשיבות מרובה לאופן הצגת העובדות, הנסיבות האישיות והטיעונים, ולשם כך יש להסתייע בייעוץ משפטי מטעם עורך דין לדיני משפחה בעל ניסיון מוכח בתחום.
חשיבותו של ייעוץ משפטי
המלצה ברורה היא לא לערוך צוואה ללא ייעוץ משפטי הולם. כאשר המדובר הוא בידועים בציבור, זו כבר הרבה יותר מהמלצה – זוהי חובה של ממש. עורך דין הבקיא בתחום הירושות עד לרמת היסוד, דוגמת עו"ד דרור גלמן, יוכל להכיר את כל ההסתעפויות של החוק, ולכוון את הלקוח למען המטרה: בין אם המדובר הוא בניסוח צוואה, או לחילופין במימוש צוואה שהותיר בן הזוג האחר. המשרד מעניק ייעוץ ראשוני בתחום, וכן ליווי אל מול הערכאות הרלוונטיות.
כל אלה מביאים למסקנה חד משמעית, והיא שפניה למשרד עורכי הדין דרור גלמן יכולה להגדיל בעשרות מונים את הסבירות לצוואה תקינה. באתם אתם מוגדרים כידועים בציבור ורוצים למנוע אי הבנות בעתיד, או לחילופין כאשר אתם נתקלים בבעיות בקבלת הירושה של בן זוגכם המנוח, אתם מוזמנים ליצור קשר מיידי עם צוות המשרד.
יצירת קשר
תפריט ירושה
- עריכת צו ירושה
- חלקו של בן הזוג בירושה
- הסכם בין יורשים
- ניהול עיזבון
- מזונות מן העיזבון
- יורש אחר יורש
- גישור בירושה
- הרשם לענייני ירושה
- חובות העיזבון
- דיני ירושה בהקשר ידועים בציבור
- יורש במקום יורש
- שניים שמתו כאחד
- יורשים על פי דין
- חובות של נפטר
- הסתלקות מעיזבון
- משיכת כספים מחשבון נפטר
- תכנון ירושה
- ירושה או מתנה בחיים
- התיישנות ירושה
- ירושה לקטין
- כספי ירושה בגירושין
- דיני ירושה למאומצים
- הסכם חלוקת עיזבון
המלצות