ייעוץ משפטי לוועדי בתים
דיני מקרקעין והגדרת הבית המשותף
על מנת להסדיר את מערכת היחסים בין הדיירים בבית משותף נחקק חוק המקרקעין, המגדיר את זכויות וחובות הדיירים בבית משותף. חוק המקרקעין (השייך לתחום דיני המקרקעין) קובע כי כל בית הראוי להיקרא בית משותף, כלומר גרים בו מספר דיירים בדירות נפרדות, יירשם בלשכת רישום המקרקעין בפנקס הבתים המשותפים.
בחירת ועד בית
למרות שמדובר בבית משותף, לא תמיד האינטרסים והרצונות של הדיירים משותפים. לפיכך, על פי דיני מקרקעין, חובה על כל בית הנרשם כמשותף לבחור לו נציגות, שתקבל החלטות לגבי הרכוש המשותף. על כן, לכל בית משותף יש ועד בית, שהוא הנציגות הנבחרת באסיפה כללית של תושבי הבניין ומייצגת את ענייניהם.
ליעוץ, התקשרו כעת לטלפון 03-5222129 ופנייתכם תענה באדיבות, מקצועיות ודיסקרטיות מלאה.
משרדנו מכבד ומעניק שירות בהתאם לעדכון התעריף המינימאלי מטעם לשכת עורכי הדין.
עדכון זה מופיע באתר תחת "יעוץ משפטי" ותוכלו למצוא אותו גם באינטרנט בחיפוש מהיר.
תשלום דמי ועד בית – חובה על פי חוק
דמי ועד הבית נועדו לכסות את כלל ההוצאות, הדרושות לצורך אחזקה תקינה וניהול הרכוש המשותף בבניין. כל בעל דירה בבניין חייב להשתתף בהוצאות הנוגעות לרכוש המשותף, כגון חשמל בכניסה לבניין ובחדר המדרגות, ניקיון חדר המדרגות, תשלום עבור הסקה מרכזית, דמי שימוש במעלית, נזילות בצנרת הבניין או תיקונים אחרים ברכוש המשותף, וריסוס שטחים משותפים. בבית משותף המכיל מספר מבנים עם כניסות נפרדות או מתקנים נפרדים (מתקן אשפה, מקלט) ניתן לבחור ועד בית לכל אגף בנפרד, וניתן לשלם דמי ועד בית עבור האגף שבו מתגורר המשלם. זאת בתנאי שבעלי הדירות ו/או המפקח על רישום מקרקעין קבעו בתקנון כי הרכוש המשותף בתחומי כל מבנה ינוהל בצורה נפרדת.
התשלום לוועד הבית הוא בגדר חובה חוקית על פי דיני מקרקעין, וכל בעלי הדירות בבניין חייבים לשאת בהוצאות הדרושות לאחזקה תקינה של הרכוש המשותף. במקרים שבהם נתקל הוועד בדייר המסרב להשתתף בהוצאות גם לאחר בקשות חוזרות ונשנות, מומלץ לנקוט בצעדים הבאים:
- ועד הבית יפנה במכתב רשמי לדייר הסרבן, וישמור העתק מהמכתב.
- במקרה שהדייר עדיין עומד בסירובו לשלם, ניתן לנקוט בצעדים המשפטיים הבאים:
ועד הבית יפנה לקבלת ייעוץ משפטי, וישלח מכתב התראה מטעם עורך דין, שבו נדרש הדייר לשלם את חובו לוועד הבית.
במידה והדייר עדיין מסרב, ועד הבית יפנה אל עורך דין לענייני מקרקעין, שייצג את ועד הבית בהליך משפטי בפני המפקח על רישום המקרקעין או בפני בית המשפט, וזאת לאחר תשלום אגרה התלויה בסכום התביעה.
יש לציין כי המפקח על המקרקעין זהו גוף שיפוטי לכל דבר ובעל סמכויות שיפוטיות לכל דבר ועניין.
כיצד נקבע התשלום לוועד הבית?
על פי הוראות חוק המקרקעין, התשלום בגין הוצאות החזקת הרכוש המשותף מתחלק בין דיירי הבית המשותף על פי גודל הדירה, דבר הנקבע לפי שטח הרצפה של הדירה ביחס לכלל שטחי רצפות כל הדירות בבית המשותף, אלא אם נקבע בתקנון הבית שיעור השתתפות אחר.
ישנן מספר אפשרויות על פיהן ניתן לחשב את שטח הרצפה של כל דירה: טופס חיוב הארנונה, מדידת שטח בפועל או לפי הרישום בטאבו.
ייעוץ משפטי לוועדי בתים
מחלוקות בין דיירים לבין ועדי בתים הן עניין שבשגרה. על כן, יש מקום וצורך להתייעץ מעת לעת עם עורך דין. דיני מקרקעין אינם דבר פשוט, והבעיות העולות בבתים משותפים לא תמיד מקבלות מענה ברור מהחוק. לפיכך, מומלץ לאשר מראש באסיפה כללית שנתית תקציב צנוע עבור התייעצות עם עורך דין. אם תקציב זה לא נוצל, מה טוב – ניתן להעבירו לשנה הבאה. ייעוץ משפטי חיצוני או ייעוץ מקצועי אחר הוא חלק טבעי של ניהול בית משותף, ולכן ניתן לכלול אותו בדמי הוועד, באישור רוב רגיל באסיפה. ייעוץ משפטי טוב חוסך כסף, זמן ומריבות