ניסוח חוזי שכירויות לעסקים
רוב בתי העסק כיום מעדיפים שלא לרכוש נכס נדל"ני לטובת פעילותם השוטפת, ופונים בדרך כלל לבעלי נכסים אשר מציעים שטחי מסחר ומשרדים להשכרה. בדרך זו, העסק לא צריך להתמודד עם התחייבות כספית לטווח ארוך, ולא יהיה 'כבול' לאותו נכס שרכש. אבל, בניגוד למה שנהוג לחשוב, שכירות של עסק מסתכמת בכסף רב ולכן, גם כאן מומלץ לבצע את העסקה רק בליווי עורך דין מקצועי, בין אם מדובר בשוכר או במשכיר.
נציין כאן את היתרונות של סיוע מטעם עורך דין המנוסה בענייני מקרקעין:
- ייעוץ מקצועי אמיתי מאדם בעל ניסיון
- כתובת להתייעצות בכל נושא הקשור לשכירת או השכרת הנכס
- תמיכה ומתן 'גב' יציב במקרה של סכסוכים או תביעות
- חוות דעת מקצועית לגבי הצד השני בעסקה
ניסוח חוזה שכירות מול עורך הדין, כך שכל הפרטים והסעיפים בו ברורים וידועים
על מה חשוב להקפיד בעת ניסוח חוזי שכירויות לעסקים?
כאשר הגיעה העת לנסח חוזה שכירות לעסק, חשוב להקפיד על כמה סוגיות שיכללו בחוזה. הנה הסעיפים המרכזיים עליהם יש להתעכב, מבחינת השוכר ומבחינת המשכיר:
מעיניו של השוכר
- הקפדה על הכללת סעיף יציאה בחוזה, שיאפשר לשוכר לעזוב את הנכס בתוך זמן סביר ובתאריך מוסכם מראש, מסיבה כזו או אחרת.
- סעיף שנת האופציה, שיספק לשוכר עדיפות במידה וירצה לשהות בנכס כשוכר למשך שנה נוספת. ביצוע העסקה על פי חוק השכירות והשאילה, שמטיל מספר חובות על המשכיר, כמו תיקון ליקויים שהתגלו בדירה וכדומה. זהו סעיף שיבטיח שקט מרבי לשוכר.
- אפשרות להעברת זכויות לשוכר אחר – במקרה בו השוכר הנוכחי חייב לעזוב את הנכס. השוכר החדש יאושר, כמובן, על ידי המשכיר לפני כניסתו.
- כתיבת כל מאפייני העסק בחוזה, ללא יוצא מן הכלל – מהשטח הכולל שלו, דרך המתקנים שבו ועד מספר החניות שהוא כולל והאם יש בו מטבחון או מחסן.
- אם מדובר בחברה בע"מ – לוודא שהחובות/קנסות/תביעות לא חלות אישית על בעל העסק אלא על החברה כחברה בע"מ.
- סעיף בלעדיות ו/או היעדר תחרות – השוכר יכול לבקש מהמשכיר שלא יכניס במקומו עסק מתחרה כשיעזוב, וכן שלא יכניס עסק מתחרה למתחם עצמו (במקרה שמדובר במרכז מסחרי, לדוגמא) – תוך שהוא כולל זאת בחוזה, כמובן.
מעיניו של המשכיר
- עמידה על אופיו ואישיותו של השוכר (כמו גם על העסק עצמו) עוד לפני החתימה. ניתן אף לדרוש נתונים כספיים וכדומה, שיוכיחו כי אין בעיות נזילות בעסק. מוטב להיוועץ בעניין בעורך דין.
- ביטחונות: כל משכיר, גם של דירה פרטית, מבקש לרוב בטחונות למקרה שהשוכר לא יוכל לעמוד בתשלומים. גם בעת ניסוח חוזי שכירויות לעסקים חשוב לכלול סעיף כזה, כאשר לרוב נהוג לבקש שטר חוב על סכום נקוב, ולא ערבות בנקאית.
- הוכחת בעלות על הנכס: על אף שמדובר בעניין שאמור 'להטריד' את השוכר בלבד, מוטב למשכיר שיציג מראש הוכחות לכך שהעסק נמצא בבעלותו. בעולם העסקים, לאמינות יש חשיבות עליונה.
- זכות לבקר בנכס: למשכיר ישנה הזכות לבקר בנכס במועדים שונים וראוי שזו תיכלל בחוזה הנכתב. כמובן שזכות זו תינתן לו תוך תיאום מראש עם השוכר, כדי למנוע אי נעימויות או ביקור בזמנים לא נוחים.
כך או כך, השורה התחתונה ברורה: שני הצדדים, גם השוכר וגם המשכיר, זקוקים לשירותיו של עו"ד מקרקעין, מומחה בניסוח חוזי שכירויות לעסקים. בצורה זו יידעו שניהם כי העסקה עליה חתמו, משרתת בצורה נאמנה את האינטרסים שלהם