הצורך בביטול עסקת נדל"ן באמצעות עו"ד מקרקעין
עסקת נדל"ן, זאת יודעים כולם, היא מהעסקאות הגדולות ביותר שיעשה אדם ממוצע בחייו – בכל הנוגע לצד הכספי. בשוק הנדל"ן הישראלי הרותח, מחירים של מיליון, שני מיליון ואף שלושה וארבעה מיליון אינם נדירים כמו בעבר, אך עבור רובינו מדובר בסכומים מפלצתיים. בהתאם לכך, גם ההחלטה על רכישת נכס נדל"ן תלווה בהתלבטויות רבות, בדיקות אינספור ודיונים ממושכים לגבי כדאיות העסקה, מבחינת המוכר ומבחינת הקונה כאחד. אך האם ניתן לבטל עסקת נדל"ן אחרי שזו כבר נחתמה? אכן כן, אך זה לא כל כך פשוט.
כל עסקה אשר כוללת רכישה של נכס נדל"ני, תלווה בחוזה מפורט. את זה יודעים כולם ולמעשה כיום, איש לא יעז לרכוש נכס כזה מבלי שראה לפניו חוזה תקין, ועבר על כל סעיף וסעיף בו בקפידה. אותו חוזה, לאחר שנחתם, מעיד – בעיקר מבחינה משפטית – כי שני הצדדים מסכימים לעסקה אשר פרטיה הובאו במסמך, על כל צדדיה: מגודל הנכס ומיקומו, ועד למחירו ולדרך התשלום. השאיפה היא כי כל פרט ופרט מהעסקה ייכלל בחוזה, כך שלאיש מהצדדים לא תהיה ולו תלונה אחת על דרך ביצוע העסקה.
בדיוק מסיבה זו, חוזים כאלו נחתמים בנוכחות עורך דין מקרקעין מוסמך, וברוב המקרים גם מנוסחים על ידו. אותו עורך דין יוכל לוודא כי כל הפרטים החשובים והקריטיים ייכללו בחוזה, והוא אף ישמש כעד מקצועי לכך שהחוזה נחתם בהסכמת שני הצדדים, ללא לחץ או הפעלת סחטנות של צד אחד כלפי השני. אבל, גם במצב כזה ישנם מקרים בהם אחד הצדדים יבקש לבטל את העסקה. ומה עושים אז?
ביטול עסקה – רק במקרה של הפרת החוזה
לאחר החתימה על החוזה בידי שני הצדדים ובנוכחות עורך דין, קשה מאוד להביא לביטול העסקה. הצד המבטל יצטרך להוכיח בצורה ברורה כי נפגע מהחתימה מבלי שיידע על כך מראש, או אם נגדיר זאת אחרת – עליו להוכיח כי החוזה עליו חתם הופר על ידי הצד השני.
כיצד ניתן להוכיח זאת? כאשר סעיפים אשר נכתבו בחוזה במפורש, לא מולאו. לדוגמא: עסקת רכישה של דירה, אשר במסגרתה קיבל הקונה גם זכויות על מחסן צמוד – אך המוכר לא יידע אותו כי מחסן זה נבנה בצורה לא חוקית ולא מחזיק באישורים הדרושים. דוגמא נוספת: אדם אשר חתם על החוזה, אך עשה זאת תחת לחץ או בזמן מצוקה רגשית אשר לא אפשרו לו לפעול בדעה צלולה.
בשורה התחתונה, עסקת נדל"ן אשר נחתמה וסוכמה תחת חוזה 'כשר', תהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרית לביטול רק משום שאחד הצדדים התחרט ומבקש לחזור בו. עליו למצוא עילה מוצדקת ואמיתית לביטול.
וזה לא הסוף: ביטול הסכם כזה, יגרור אחריו, בדרך כלל, הוצאות כבדות. מעבר לכך, מהלך כזה עשוי לגרור תביעות כספיות ודרישות לביצוע פעולות מסוימות ('צו עשה'), בעקבות הנזק שנגרם לצד השני בשל ביטול ההסכם.
ביטול עסקה: רק בעזרת עו"ד צמוד
בין אם מדובר בביטול עסקה מוצדק – בשל הפרה של סעיפים מרכזיים בחוזה, לדוגמא – ובין אם מבקש אחד הצדדים לבטל את העסקה אך לא מוצא עילה מוצדקת לכך, מומלץ שישכור את שירותיו של עו"ד מקרקעין מיומן. כאשר איש המקצוע הזה יימצא לצידו, הוא יוכל לסייע לו ככל האפשר בביטול העסקה, ואף יהיה זה שיגיד לו האם הצעד אפשרי בכלל. כך, עו"ד מקרקעין יוכל לייעץ לצד המבטל לגבי זכויותיו לאורך התהליך. במקרה שאכן נמצאה עילה לביטול העסקה, יגן עורך הדין על לקוחו במקרה שהצד השני ידרוש פיצוי על הביטול או יסרב להחזיר את מלוא הסכום ששולם (אם וכאשר): הרי אם אכן נמצאה עילה לביטול, אין כל סיבה שהצד המבטל ישלם סכום כלשהו לצד שלא עמד בתנאי החוזה, בייחוד כאשר
מדובר במקרים של חוסר תום לב או מרמה, מהם יכול לצאת הצד המבטל 'ללא פגע'.
מסיבה זו ומסיבות רבות אחרות, נוכחותו של איש מקצוע כזה היא לא רק כדאית, אלא גם הכרחית בעסקאות נדל"ן. עו"ד מקרקעין יהיה זה שייעץ, יתמוך ויסייע לקונה או למוכר בכל שלבי העסקה, גם במקרה של ביטול – ויש בכך יתרון גדול בעולם הנדל"ן הסבוך והמורכב.