עריכת צוואה הדדית
משרד עורך דין דרור גלמן מתמחה בתחום דיני ירושה ודיני משפחה. אנו נעניק לכם את השירות המקצועי ואת מלוא השקט הנפשי בעת עריכת צוואה הדדית, מסמך כה חשוב. פנו אלינו לקבלת מידע נוסף ותיאום פגישה בהקדם.
כתיבה / עריכת צוואה הדדית – מהי?
צוואה הדדית שייכת לתחום דיני ירושה. היא נערכת, במרבית המקרים בידי עורך דין, במסמך אחד או בשני מסמכים נפרדים בו זמנית. במסגרת עריכת צוואה מסוג זה קובעים בני זוג הוראות הדדיות זהות באשר למה שייעשה ברכושם לאחר מותם. באמצעות צוואה הדדית בד"כ מצווה כל אחד מבני הזוג את רכושו לבן הזוג אשר נותר בחיים. ב-צוואות הדדיות ניתן אף לקבוע הוראות של יורש אחר יורש או יורש במקום יורש.
לייעוץ, התקשרו כעת לטלפון 03-5222129 ופנייתכם תענה באדיבות, מקצועיות ודיסקרטיות מלאה.
משרדנו מכבד ומעניק שירות בהתאם לעדכון התעריף המינימלי מטעם לשכת עורכי הדין.
עדכון זה מופיע באתר תחת "יעוץ משפטי" ותוכלו למצוא אותו גם באינטרנט בחיפוש מהיר.
עריכת צוואה הדדית = שקט נפשי
היתרון שבכתיבה או עריכת צוואה הדדית הוא בכך, שבן הזוג שנותר בחיים מקבל את הזכות להשתמש בנכסי העיזבון למשך כל ימי חייו. כך נמנע מאבק עתידי אפשרי בין בן הזוג הנותר בחיים לבין ילדי המנוח, אשר כיורשים חוקיים בהיעדר צוואה, עלולים לדרוש את חלקם בעיזבון. במקרים רבים הם מממשים את זכותם למכירת בית המגורים והוצאת בן הזוג הנותר בחיים מן הבית!
עריכת צוואה הדדית נחשבת לאחד מסוגי הצוואות הנפוצים ביותר כיום. ברמת ההגדרה הכללית, זהו מעין הסכם ארוך טווח בין בני הזוג, אשר המהות שלו היא אחת: ההסכם קובע כי לאחר מותו של אחד מבין בני הזוג, חלילה, יירש את חלקו בן הזוג, ורק לאחר מכן יתר היורשים. מה שחשוב להדגיש הוא שמדובר בתרחיש מורכב בכל קנה מידה, המהווה מקור ללא מעט מחלוקות בתחום.
מטרת העל: מניעת מאבקים עתידיים
כפי שניתן להסיק משמה, צוואה הדדית מגלמת בתוכה את מימד ההדדיות. זוהי צוואה אשר נערכת תוך הסתמכות של בין הזוג האחד על צוואתו של האחר, כאשר הצוואות יכולות להיות בשני מסמכים נפרדים או במסמך מרכזי אחד. היא מסייעת לאפשר לבן הזוג שנותר בחיים להשתמש ברכוש של הצד האחר- למעשה, הרכוש המשותף שלהם – ללא חשש ומבלי להיכנס למאבקים מורכבים עם יורשים פוטנציאליים אחרים. מכאן שעריכת הצוואה עשויה למנוע הרבה מאד מחלוקות, המגיעות לא פעם אל בין כותלי בתי המשפט השונים.
יש להדגיש כי החוק בישראל כמעט ואינו מציע סייגים לשימוש האפשרי של בן הזוג ברכושו של המנוח. הוא יכול לעשות כמעט כרצונו בירושה, בתנאי שאינו פוגע ברכושיו של היורש הבא או מפר תנאים אחרים אשר עשויים להיות מנוסחים במסמך הצוואה.
סוגיית ביטול הצוואה
החוק בישראל מתייחס לתרחיש, בהחלט מתקבל על הדעת, לפיו אחד מבני הזוג יהיה מעוניין להתחרט ולבטל את הצוואה ההדדית עליה חתם. הנושא מקבל התייחסות במסגרת תיקון מספר 12 לחוק הירושה, על פיו ההליך שיש לבצע הוא משלוח הודעה על עצם הרצון לביטול לצד השני. המטרה בכך היא למנוע מצבים בהם אחד מבני הזוג יחליט לשנות את הצוואה ללא ידיעתו של הצד האחר. ועדיין, גם התיקון הזה משאיר לא מעט שאלות פתוחות: לא ברור, לדוגמא, האם חובה להעביר את ההודעה בכתב, או לחילופין אפשרי לעשות זאת גם בעל פה.
מורכבות העריכה
על כל פנים, עקב המורכבות האפשרית של צוואות הדדיות המלצה מועילה היא לערוך אותן רק באמצעות עורך דין הבקיא בתחום של דיני משפחה בכלל, ודיני ירושה בפרט. סיוע משפטי שכזה יאפשר לערוך את הצוואה בהתאם להוראות החוק ויביא לכך שניסוח הצוואה יהיה חד משמעי ונהיר. בנוסף, כדי למנוע קשיים עתידיים באיתורה, מומלץ להפקיד את הצוואה לאחר עריכתה אצל הרשם לענייני ירושה, או לחילופין אצל משרד עורכי הדין אשר בשירותיו נעזרו בני הזוג.
עריכת צוואה הדדית – רק אצל עורך דין
חשוב שצוואה הדדית תיערך על ידי עו"ד הן כדי שהיא תנוסח לפי הוראות החוק, והן כדי שהניסוח יהיה ברור וחד משמעי לגבי דרך העברת הנכסים לכל יורש ויורש. כמו כן, מעבר ל-עריכת הצוואה, חשוב לא פחות להפקידה במשרד עו"ד או בידי הרשם לענייני ירושה, וזאת כדי שיהיה ניתן לאתרה בקלות לאחר פטירת המנוח