- חלקו של בן הזוג בירושה
- הסכם ירושה בין יורשים
- מנהל עיזבון
- מזונות מן העיזבון
- יורש אחר יורש
- גישור בירושה
- הרשם לענייני ירושה
- חובות העיזבון
- דיני ירושה בהקשר ידועים בציבור
- יורש במקום יורש
- שניים שמתו כאחד
- יורשים על פי דין
- חובות של נפטר
- הסתלקות מעיזבון
- משיכת כספים מחשבון נפטר
- תכנון ירושה
- ירושה או מתנה בחיים
- התיישנות ירושה
- ירושה לקטין
- דיני ירושה למאומצים
- הסכם חלוקת עיזבון
כספי ירושה בגירושין
האם שאלתם את עצמכם אי פעם מה עתיד לקרות לכספי הירושה שלכם במקרה של גירושין? למרות שאני כמובן לא מקווה או מייחל לגירושין אצלכם, אין לדעת מה צופן העתיד, וחשוב להיות ערוכים ומודעים לנושא – כספי ירושה בגירושין. יתכן שברגע הקריטי תמצאו את עצמכם ללא המידע המתאים ותפסידו רכוש שיכול היה לשמש לכם משענת כלכלית בתקופה הלא קלה שאחרי הגירושין – כסף שיכול היה להעמיד אתכם על הרגליים!
גם אם אינכם חוששים מגירושין, מומלץ שתקראו את המידע שלפניכם על מנת להבין מהם כספי ירושה בגירושין ומהן הזכויות לכספי ירושה של כל צד בגירושין. בהמשך, תוכלו להבין מדוע אני, עו"ד דרור גלמן, יכול לסייע לכם בצורה הטובה ביותר בתחום זה.
חלוקת רכוש בגירושין
תהליך גירושין יכול להתבצע ברוח טובה או טובה קצת פחות, אך בכל המקרים, הוא תמיד ארוך, מייגע ולא פשוט. אחת הסוגיות שעולות במסגרת הליך הגירושין היא מה עושים עם רכוש שהוענק לאחד הצדדים במסגרת ירושה, והאם רכוש זה נחשב לרכוש משותף.
מתברר כי התשובה לסוגיה זו תלויה במועד החתונה, ודין מי שהתחתן לפני שנת 1974 אינו כדין מי שהתחתן לאחר שנה זו. מדוע? ובכן, החוק המוסדר את חלוקת הרכוש בין בני זוג במקרה של גירושין הוא חוק יחסי ממון בין בני-זוג, תשל"ג (1973). על פי החוק, בני הזוג יכולים לערוך ביניהם הסכם ממון, ובמידה שהסכם זה נערך ואושר כדין הוא יחול על אופן חלוקת הרכוש המוסדר בו.
אולם, לא כל זוג עורך הסכם ממון, ובמקרה כזה, עליהם להתייחס לחוק לפי השנה בה נישאו. אם בני הזוג נישאו אחרי ה-1/1/74, הרי שיחול עליהם הסדר איזון המשאבים על פי חוק יחסי ממון; משמע, כל אחד מבני הזוג זכאי למחצית השווי שלל כלל הנכסים של בני הזוג ולכן תתבצע ביניהם חלוקה שווה. אם בני הזוג נישאו לפני1/1/74, לא חל הסדר איזון משאבים כי אם חזקה הנקראת "חזקת השיתוף". על פי חזקת השיתוף, כל רכוש שנצבר על ידי בני הזוג במהלך חייהם המשותפים משותף לשניהם. החזקה אינה כוללת רכוש פרטי של אחד מבני הזוג אלא פועלת על רכוש משותף בלבד.
כספי ירושה בגירושין – איך מתחלקים בהם?
על פי חוק יחסי ממון בין בני זוג תשל"ג (1973), כל רכוש שהוענק לאחד מבני הזוג במסגרת צו ירושה חוקי הוא רכושו הבלעדי של אותו בן הזוג, ולכן אין לצד השני שום בעלות עליו. אולם, ישנם מקרים חריגים בהם בתי המשפט מכירים ברכוש שניתן בירושה לאחד מבני הזוג כרכוש משותף: כך למשל, אם הנכס שניתן בירושה זכה אחר כך להשקעה משותפת בכסף רב של שני בני הזוג, הרי שיש קושי להפריד בין רכוש שמקורו בירושה לרכוש משותף, ולכן החוק יכיר בנכס זה כרכוש משותף באופן מלא או חלקי. מקרה נוסף הוא כאשר יש "כוונת שיתוף" ביחס לרכוש שקיבל ירושה אחד מבני הזוג. אם ניתן סכום כסף בירושה ומיד לאחר קבלתו הופקד בחשבון שמשותף לשני בני הזוג, זה מצביע על קיומה של "כוונת שיתוף" ומתוקף כך הרכוש כבר אינו רכושו הבלעדי של מקבל הירושה.
יש לתת את הדעת על כך שהתקדימים המשפטיים השונים בישראל מראים כי לכל מקרה משפטי יש חוקים משלו. אפשרות השיתוף בנכסים החיצוניים, כמו במקרה האמור, תלויה בנסיבות הספציפיות של המקרה. השופטת דהן ניסחה זאת היטב כאשר התייחסה לצורך לבחון האם הייתה כוונה ליצור שיתוף בנכסים הנוגעים לענין. מנגד, אפשר להבחין בשופטים הפועלים על פי תפיסות מנוגדות, המעניקות משקל להיבטים ה"מוסריים": למשל, הענקת הזכויות לצד החלש, אפילו אם נראה שהחוק מצביע על התוצאה ההפוכה.
המקרה המורכב של דירה בירושה
אחת הסוגיות שמקבלות את מרב תשומת הלב ביחס לכספי ירושה בגירושין הוא דירות שעברו בירושה: עובדה זו אינה מפתיעה על רקע חשיבותה של הדירה ובהתחשב בערך הכלכלי הגבוה שלה. דירה שכזו משמשת לרוב את שני בני הזוג, ומכאן שבמספר לא מבוטל של מצבים עומדת האפשרות להציג אותה כנכס משותף שלהם. החלת שיתוף על דירה שעברה בירושה מצריכה עמידה במספר פרמטרים. הם לא מנוסחים באופן רשמי, אם כי בהתבוננות על תקדימים שונים בנוף המשפטי של ישראל ניתן להצביע על כמה מהמרכזיים שבהם:
- דירה ששימשה למגורים של בני הזוג יחדיו – כמובן שלדירות בהן התגוררו בני הזוג יחדיו סבירות גדולה להיות מוגדרות כנכס משותף (בייחוד כשהמגורים היו לפרק זמן ארוך).
- מהות היחסים בין בני הזוג – ובעיקר פרק הזמן בו הם היו נשואים הלכה למעשה.
- השקעה משותפת בכנכס – אותן עלויות הנדרשות כמעט תמיד עבור שיפוצים או תיקונים בדירה. כאשר מושקעים כספים מהתא המשפחתי, גדלים הסיכויים להחלת השיתוף עליה.
- הצהרות כוונות – בעיקר רישום הדירה גם על שמו של בן או בת הזוג. מן העבר השני של המשוואה, הפרדה של הדירה מהנכסים המשותפים (היעדר רישום) מקטינה את הסיכויים לכך שהיא תוכר כנכס משותף.
- אורח החיים – האופן שבו בני הזוג התנהלו מבחינה כלכלית. אורח חיים משותף ככל האפשר (חשבון בנק מאוחד, לדוגמא) עשוי להגדיל את הסבירות להחלת השיתוף.
מחפשים עו"ד מומחה – כספי ירושה בגירושין?
כדי לעשות סדר בבלגן הגירושין, כדאי להתייעץ עם עו"ד מומחה לדיני משפחה. אני, דרור גלמן, בעל ותק רב וניסיון עשיר בתחום המשפחה בכלל ובתחום הגירושין בפרט. במהלך השנים סייעתי לזוגות רבים להסדיר את חלוקת הרכוש בגירושין, ברוח טובה ובאופן הוגן המקובל על שני הצדדים. כמומחה לדיני ירושה ועריכת צוואות – אני ממליץ לכם ליצור קשר עוד היום ולקבל ייעוץ בהקדם האפשרי.
יצירת קשר
תפריט ירושה
- עריכת צו ירושה
- חלקו של בן הזוג בירושה
- הסכם בין יורשים
- ניהול עיזבון
- מזונות מן העיזבון
- יורש אחר יורש
- גישור בירושה
- הרשם לענייני ירושה
- חובות העיזבון
- דיני ירושה בהקשר ידועים בציבור
- יורש במקום יורש
- שניים שמתו כאחד
- יורשים על פי דין
- חובות של נפטר
- הסתלקות מירושה
- משיכת כספים מחשבון נפטר
- תכנון ירושה
- ירושה או מתנה בחיים
- התיישנות ירושה
- ירושה לקטין
- דיני ירושה למאומצים
- הסכם חלוקת עיזבון